Kinderopvangtoeslag

Gewoon Thuis

Kinderopvangtoeslag

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Of je kinderopvangtoeslag krijgt, hangt onder meer af van:

Op de website van de Belastingdienst vindt je alle voorwaarden voor kinderopvangtoeslag. Als pleegouder of adoptieouder kom je ook in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Kinderopvang voor alleenstaande en gescheiden ouders

Als je alleenstaand bent en werkt, krijg je evenveel kinderopvangtoeslag als een gezin met 2 werkende ouders.

Er gelden aanvullende regels voor co-ouders. Je kunt toeslag krijgen als uw kind gemiddeld 3 dagen per week bij jou woont en 3 dagen bij jouw ex-partner.

Kinderopvang voor ouders met sociaal-medische indicatie (smi)

Werk jij of jouw partner niet en re-integreer je niet naar werk? Dan kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Toch kan kinderopvang soms nodig zijn in het belang zijn van jou of jouw kind. Je kunt dan met een sociaal-medische indicatie (smi) een tegemoetkoming voor kinderopvangkosten krijgen van jouw gemeente. Vraag naar de voorwaarden bij jouw gemeente.

Kinderopvang voor ouders die re-integreren of studeren

Volg je  een traject naar werk? Bijvoorbeeld omdat je studeert, re-integreert of een verplichte inburgeringscursus volgt? Dan kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag. Meer informatie staat in de brochure Recht op kinderopvangtoeslag als u een re-integratietraject, verplichte inburgeringscursus of studie volgt.

Geen kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzaal, tussenschoolse opvang en oppas

Je krijgt geen kinderopvangtoeslag als vrienden, familie of au-pairs op jouw kind passen. Of als jouw kind naar de peuterspeelzaal of naar de tussenschoolse opvang gaat. Voor tussenschoolse opvang maakt het niet uit waar jouw kind tussen de middag overblijft: op school of bij een geregistreerde gastouder of kindercentrum.

Aanvraag kinderopvangtoeslag

Om kinderopvangtoeslag aan te vragen of wijzigen ga je naar Mijn Toeslagen op de website van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor DigiD nodig.

(bron: belastingdienst)

 

Klik hier voor een proefberekening